Biti ili ne biti – ***va?

by ožu 17, 2014Život

Sasvim slučajno ili namjerno tekst započinjem riječima iz pera gospođe Vedrane Rudan „Kad je žena kurva?“ objavljene u Nacionalu, ukoričene u poznatoj knjizi „Kad je žena kurva/Kad je muškarac peder“, a koja je nedavno doživjela i svoje kazališno izdanje.

Najsočniji (balkanski) epitet – ‘kurva‘. Mi balkanci naprosto obožavamo taj epitet! I ?

„Kad je žena kurva?

Žene se slikaju gole jer su kurve, žene koje se ne slikaju gole ružne su kurve. Žena je kurva ako pije pelinkovac s limunom i ledom, žena je kurva ako pije vino, pivo, viski, rakiju. Žena koja nikad ne pije alkohol kurva je koja se preserava. Žena je kurva kad joj zbog raka odrežu sisu. Kurvetina je svaka žena bez sise koja traži lovu za silikonsku sisu. Žena je kurva kad ne da rastavu bez frke, žena je kurva kad želi rastavu, žena je kurva kad dio svoje plaće potroši na torbicu, čizme i kaput iako već ima torbicu, čizme i kaput. Žena je kurva kad ne nosi smeće, kad odbije brinuti se o njegovim roditeljima, kad pročita u njegovu mobitelu poruku koju mu je poslala kurva.“

Sad mi je jasnije gopođo Vedrana…

Razmišljam naglas.

Od kad je svijeta i vijeka ljudi si međusobno pripisuju kojekakve epitete i opisne pridjeve ne bi li umanjili ili uvećali nečiju vrijednost. Jedan od najstarijih epiteta je svakako – kurva. Okej to je i imenica i to ženskoga roda, ali znate na što mislim. „Ona je kurva…pusti je…“ ori se iz grla prilično pijanog muškarca koji u svojim gorko-slatkim dvadesetima dobija odbijenicu i to baš u noći kad je mislio da mu ide poprilično glatko. No ovdje nije tema on, niti njegov muški ego. Na svu sreću.

Monodrama  ‘Kurva’ posebno me inspirirala na mudrovanje o fenomenu zvan ‘kurva‘. Knjigu sam pročitala još davno, ali samo onaj dio ‘Kad je žena kurva’, drugi dio ‘Kad je muškarac peder’ iskreno nisam. Pederi nisu moj problem, kurve jesu. Kolumne gđe Rudan otvaraju mogućnost i drugačijeg čitanja i analize, pa to ovdje otvoreno činim.

Kurve – zašto su one moj problem?! Valjda zato jer sam i sama kurva? Želim vam reći što stvarno mislim o kurvama i što mislim tko su one.

Kurve su sve žene! Malo su više kurve one žene koje to otvoreno priznaju, koje imaju neki svoj kurvinski stav i koje znaju reći NE! a da to ne zvuči suviše kurvinski. Moram smanjiti upotrebu riječi ‘kurva’. Podhitno.

Uglavnom. Smatram da živimo u poprilično sjebanom svijetu. Nekako je sve teže i kompliciranije nego kada smo bile male. Logično zar ne? Vrijeme nam ne oprašta ni najmanje

propuste, a bogami ni ljudi. U ovom otvoreno neprijateljskom svijetu morale smo naučiti biti više svoje – manje tuđe. Prodavati sebe, a kupovati druge. Pod svaku cijenu. Neki kažu da nas je emancipacija uništila. Da nije ona, uništilo bi nas zasigurno nešto drugo.

Pozitivac kakav jesam odlučila sam i ovo ‘kurvinsko’ stanje stvari okrenuti u svoju korist (točnije našu zajedničku) pa vam reći da je dobro što smo kurve. Da dobro ste pročitali, dobro je. Dapače, odlično je!

Kurve su borci.

Ratnice koje iz dana u dan ratuju sa svijetom oko sebe. Uspješno ili neuspješno – ovisi o njima. To su žene koje se snagom svojih misli oslobađaju od teških okova svakodnevice. Kurve su žene koje rade tri posla istovremeno ne bi li si osigurale egzistenciju dostojnu čovjeka – žene. Kurve nemaju potporu. Ali same jesu potpora. One ne očekuju, one stvaraju. Ne podmeću nogu ali često se same spotiču o nju. Ali ne svoju već tuđu.

Kurve se ne rađaju kao takve, ali rađaju. Junački i muški. Vrište. Trgaju se i otimaju. Čuvaju svoje, ne žele tuđe. Takvih žena je malo. Iako neki kažu da su sve žene kurve. Apsurd.

Kurve su učiteljice. Života, ljubavi, mržnje. Za sve su položile stručni ispit. Plaćeni. Još uvijek plaćaju.

Kurve ne šute i ne trpe. Ali djeluju. Traže. Izmišljaju. Stvaraju.

Kurva je žena koja se mora znati prodati. Ne uvjeravajte me u suprotno.

A da bi se znali prodati drugima – morate se znati prodati – sebi. Prije nego počnete drugima prodavati svoje zamisli, želje, potrebe, morate shvatiti da ste jedinstveni. Kurve su jedinstvene. Svjesne vlastite vrijednosti. Iako se ‘prodajemo’ u svakom odnosu sa drugima moramo se itekako čuvati ‘rasprodaje’.

Kurva je protagonistica života 21.stoljeća. Odlučna, hrabra, nasmiješena, brza, otporna, samosvjesna. Treba znati biti kurva. I kada ti nije do toga.

Kada kažu: „Ma, tko si ti misliš da si ti?“ Reci im tko si i nemoj se suzdržavati.

Ja sam kurva – ‘la loba’. Vučica.

Antoine de Saint-Exupery je davno napisao: „Ja nemam pravo reći ili napraviti ništa od onoga što bi umanjilo čovjek u njegovim vlastitim očima. Nije važno što ja mislim o čovjeku nego što on misli o sebi. Vrijeđanje čovejka u njegovom dostojanstvu je zločin.“

I za sam kraj ponovno nekoliko mudrih misli Vedrane Rudan:

„U Hrvatskoj barem jedna kurva mjesečno plati životom zato što je kurva. Kad žena prestaje biti kurva? Kad umre? Kad žena umre ne prestaje biti kurva, ona postaje mrtva kurva.“

Slažem li se sa time? I da i ne!

Nadovezat ću se samo i reći…

NE prestajte biti kurve…jer kada prestanete značit će da vas nema…

courage-in-women-is-often-mistaken-for-insanity-940-wplok

0 Comments

Oslobodi svoj um i uživaj u posebnim pogodnostima!

Iskoristi 10% popusta na e-knjigu "J..e li vas ego?" i 5% popusta na ostale knjige, koje ti stižu na adresu gdje god se nalaziš. Prijavi se na newsletter i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim ponudama. Ne propusti priliku za uštedu i inspiraciju!

Kod ti šaljem mailom odmah!

Pin It on Pinterest

Share This