Čija je zadnja?!

by tra 10, 2014Život0 comments

Nikada nisam voljela naredbe. Zar postoji netko tko ih voli?!

Proteklih nekoliko dana intenzivno razmišljam o naredbama. Možda me na to razmišljanje potakla dresura mog  labradora Maxa. Stvorenje koje upoznaje svijet na svoj jedinstveni –  pseći način. Ne moram vam ni govoriti da mi je dresura u svojim elementarnim počecima teško pala. Očigledno teže nego Maxu. On ju je prihvatio poput igre u kojoj postoje neka čudna pravila, a sve u vidu  „uz nogu, čekaj, stani, ne!“ riječi tj.naredbi. Tih sat vremena Maxu bi proletjelo za čas, a meni se to vrijeme izrazito produljilo. Možda zato što sam žena pa prije i poslije svake nove situacije stremim analizi. E u tome sam majstorica. U analiziranju.

Pri završetku našeg jednosatnog (m)učenja, mojom su glavom krenule kolati svakojake misli. Nešto poput „Kako naredbe djeluju na ljude?“ – Zastrašujuće. „Koji je njihov jedini cilj?“ – Kontrola. „Što je intencija naredbi?“ – Moć. „Čime se koriste?“ – Svim raspoloživim sredstvima.

Živimo u svijetu red po red zazidanog kaosa. Paradoksalno, s obzirom da inzistiramo na redu. Kao i u mnoštvu stvari koje koegzistiraju s kaosom, i nama su naredbe postale ne nužno, već željeno zlo. Od malih nogu nas drilaju da budemo poslušni. Slušaj starce, stariju sestru, slušaj učitelje, šefa… slušaj, samo slušaj mali čovječe. Ne idi neposlušan ispod zvijezda! Poslušnost tako po defaultu postaje vrlina, a igra zapovjedi i naredbi jedna od najpoželjnijih igara odraslog čovjeka.

Igre volimo, no kada igra prestaje biti – igrom?

Tko određuje tko će dresirati a tko biti „dresiran“? Kada dostižemo ciljanu razinu dresure i moramo li baš svi proći taj neizbježni dresing? A propo toga i crkva nas uči zapovijedima. Nešto suptilnije dakako ali ipak nas usmjerava k njima. Deset božjih zapovijedi tako olako postane numinozni vodič za zabrane. Samo bi se slijepi putnik  izgubio na tom putu zabrana, a agnostik bi dalje krenuo s torbom punom želja za DA umjesto za NE.

Neka mi nitko ne zamjeri na iskrenosti. Svi smo mi ekvilibristi. Manevriramo između davanja i primanja naredbi.

Pa si mislim. Kako bi te iste naredbe koje je Max usvojio u samo nekoliko sati ( i to veselo mašući repom) djelovale na ljude? Možete li uopće i zamisliti nekoga tko bi se samoinicijativno podložio dresuri, pa bi učio hodati „uz nogu“, ili bi pak na jedan oštri „sjedni“ spustio svoje dupe na pod i šutio? Pognuo glavu i čekao svoju kost? Malo tko. Ili nitko. To je najteže od svega. Ne dresura ko dresura, već intencija da to napravimo zato jer moramo. Zato jer nas netko sili na to.

Ali ipak to činimo. Svakodnevno.

Životinje su bezuvjetno potčinjene svojoj prirodnoj uputi. Primorane su slušati naredbe koje im dolaze bez pitanja „kako i zašto?“. Pri tome nemaju ni najmanje slobode i slobodne volje. Čovjek je, međutim, u izvršenju naredbi razuma slobodan. On može u svom djelovanju na pravi način koristiti razum a može i djelovati protiv razuma.

Čovjek je stvorenje koje uvijek radi protiv sebe i svoje slobodne prirode.  Pri tom će radije staviti sebe u „pseći“ položaj i podložiti se dresuri nego potražiti svoju kost. I gurat će nos u pod tražeći ostatke, lizat će nakupine nečije moći, dok god ima što pojesti i gdje prenoćiti.

Dobro i loše ne postoji samo po sebi, ono postoji  prema onome što mi mislimo o tome. Svijet funkcionira na svoj uvrnuti mazohističko –  sadistički način. Mogla bih kako je to običaj kod nas anulirati cijelu ovu situaciju no to nije bit niti smisao.

Manjina naređuje, većina naređenja izvršava!

Do kada?

Težite solventnosti.

Život se ne može narediti. Niti volja za životom.

Na kraju ili kidaš i boriš se, ili šutiš i ne postojiš.

Ispiti zrelosti se stalno ponavljaju.

Vi birate čija je zadnja…?

 

1975144_10202958685023662_1064219322_n

 

0 Comments

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Oslobodi svoj um i uživaj u posebnim pogodnostima!

Iskoristi 10% popusta na e-knjigu "J..e li vas ego?" i 5% popusta na ostale knjige, koje ti stižu na adresu gdje god se nalaziš. Prijavi se na newsletter i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim ponudama. Ne propusti priliku za uštedu i inspiraciju!

Kod ti šaljem mailom odmah!

Pin It on Pinterest

Share This