Deset različitih knjiga za tvojih deset različitih prijateljica

by pro 21, 2018Život0 comments

Drage moje, u proteklih nekoliko dana dobila sam barem dvadesetak vaših poruka s istim pitanjem – Ingrid, koju knjigu mi preporučuješ prijateljici za Božić?

S obzirom da na vaše pitanje ne mogu samo tako odgovoriti jer vaše prijateljice osobno ne poznajem, odlučila sam vam složiti popis knjiga za koje intuitivno osjećam da bi se mogle svidjeti vašim prijateljicama, a složila sam ih po kategorijama koje na neki način opisuju trenutnu životnu situaciju u kojoj se vaša prijateljica nalazi. Naime, znam po sebi, kada bih za Božić dobila knjigu na poklon, voljela bih da ona bude bliska mojim trenutnim emocijama, željama i životnim aspiracijama, te da mi knjiga koju dobijem pomogne, da me usmjeri ili ohrabri, tako da se iskreno nadam da će vam ovaj moj popis pomoći u vašim odabirima koje je na kraju krajeva najvažnije donijeti srcem.

1. Prijateljici koja je prestala vjerovati u ljubav 

1.

darovala bih knjigu “40 pravila ljubavi” autorice Elif Safak jer na temu ljubavi ova knjiga doista pruža toliko toga, štoviše, ona nam u trenutku dok je čitamo daje i više nego potreban broj odgovara na pitanja koja se tiču emotivnih odnosa, bliskosti, zaljubljenosti i ljubavi. Knjiga je to koja je meni osobno otvorila vrata neke dublje spoznaje o samoj sebi te ljudima koji me okružuju. Uz to, nevjerojatno je duhovna i taj duhovni razvoj koji se opisuje u knjizi pokazuje da je svaki naš razvoj bolan, da zahtijeva grubo potiranje našega ega, odricanje te poniznost i zahvalnost. No ono što dolazi u tom razvoju i nakon njega savršeno je i odaziva se na ime Ljubav. Ovo je priča koju vrijedi pročitati i kojoj se vrijedi iznova vraćati. Na mojoj je polici svakako pod naslovom najdraže knjige. 40 pravila ljubavi za mene je knjiga koja živi ljubav i navodi na duboko razmišljanje. Vjerujem zato da će se i vašoj prijateljici jako svidjeti.

2. Prijateljici koja je nedavno rodila – djevojčicu 

2.

darovala bih knjigu “Draga Ijeawele, ili feministički manifest u petnaest savjeta” autorice Chimamanda Ngozi Adichie jer je spomenuta knjiga nevjerojatno hrabra, iskrena i poučna, a istovremeno vrlo duboka, nadahnjujuća i tjera na promišljanje o društvu u kojemu živimo. Svakako bih je darovala zreloj, samosvjesnoj ženi, prijateljici, ujedno i majci koja sumnja u sebe ali i koja je odlučna u namjeri da svoju djevojčicu odgaja kao osobu koja svoje mjesto u svijetu treba tražiti temeljeno na vlastitim vrijednostima, znanju i kompetencijama, ne sumnjajući ni na trenutak u sebe i svoju životnu misiju, te ne umanjujući spoznaju da je rođena kao žena. Osim majkama djevojčica, ovu bih knjigu svakako preporučila i očevima djevojčica ali i dječaka jer ova knjiga nije tek knjiga o odgoju djevojčice već je knjiga o životu i svakodnevnim, vrlo često i ne tako lakim odlukama.

3. Prijateljici koja voli drugačije ljubavne priče 

3.

darovala bih knjigu “Ti kažeš” autorice Connie Palmen, knjigu koja me u potpunosti oduševila, što svojom pričom, što stilom pisanja. Drugačija knjiga, svakako pisana srcem, stranicu po stranicu daje poseban emotivni ugođaj, pa se tako nađete u času sretni, u drugome već tužni ili ljuti, ali svakako dok je čitate osjećate se – živi. Svatko tko se susreo s pjesmama Silvije Plath zna koliko je u njima boli, tuge, čežnje i opipljivo nepremostivih emocija, no svatko tko se susretne s ovom nesvakidašnjom knjigom osjetit će koliko je još emocija mimo njezinih napisanih pjesma, koliko života između dvoje toliko sličnih a opet različitih ljudi, koliko boli, žrtve i rekla bih neželjenog neshvaćanja. Iako je ova knjiga u svojoj biti poprilično tužna i njezin kraj nije za ljubitelje sretnih završetaka, ona je svakako manifest jednoj velikoj ljubavi koja je dok je trajala dala sve od sebe, pa čak i više od toga.

4. Prijateljici koja nedovoljno vjeruje u sebe

4.

darovala bih knjigu “Put boginje” naše domaće autorice Daniele Uzelac koja na vrlo poseban način progovara o ljepoti svake žene, te iskonskom buđenju njezine zatomljene ženstvenosti. Pisana vrlo ugodnim, poetičnim stilom ova je knjiga savršena za sve one nježne, ženske duše koje se u ovom modernom svijetu nerijetko teško snalaze, ali koje u svojoj dubini nose gomilu snage, kreativnosti i autentičnosti. Mene je ova knjiga moram priznati toliko puta rasplakala ali i istovremeno osnažila čime je svakako postala jedna od onih knjiga koju poklanjam dragim prijateljicama koje osjećaju da su na ovaj svijet došle ne samo da bi postojale, već i zato da bi svojim postojanjem ostvarile svoj puni ženski potencijal.

5. Prijateljici koja je vječno u žurbi, napetosti i stresu

5.

darovala bih knjigu “Moć sadašnjeg trenutka” autora Echarta Tollea koja joj nesumnjivo može pomoći u borbi napete svakodnevice, a koja pak istovremeno negativno utječe na naše unutranje biće koje teško podnosi naš analitički um, nabrijani ego i lažno stvoreno JA. Moć sadašnjeg trenutka svakako je jedna od onih knjiga koja od nas traži nevjerojatnu dozu iskrenosti prema sebi, uvid u sebe, te rad na sebi i akciju koja će uslijediti nakon što zađemo među stranice ove svima prijeko potrebne knjige. Ovaj svojevrstan priručnik/knjiga donosi vježbe o tome kako otkriti vlastito spokojstvo i lakoću koji se pojavljuju onoga trenutka kada umirimo misli te svijet pred vlastitim očima počinjemo doživljavati u sadašnjem trenutku. Ako postoji jedna misao koju vrijedi zapamtiti nakon što pročitamo ovu knjigu to bi bila misao da ne postoji ništa moćnije od sadašnjeg trenutka i da je sve što u biti imamo upravo to SADA, i u tome leži sav naš život. Tvoja bi ti prijateljica na ovoj knjizi mogla biti jako zahvalna.

6. Prijateljici koja je zaljubljena u neka druga vremena, putovanja i Italiju

6.

darovala bih knjigu “Genijalna prijateljica” autorice Elene Ferrante iz jednostavnog razloga zato što je priča o Eleni i Lili zaista maestralno ispričana priča koju bi svaka žena za svoga života trebala pročitati. Ova snažna, izrazito dirljiva, teška ali nadasve životom ispunjena knjiga u meni je osobno probudila vrtlog emocija ali i dovoljno pitanja da sam sa svakom novom knjigom iz ove tetralogije bila sve više i više svjesnija svojih životnih odluka, svojih ženskih (ne)prijateljstava ali i tajni koje su ostale zakopane negdje u prošlosti. Ono što me uz priču o Eleni i Lili tako snažno vuklo ovoj knjizi atmosfera je zemlje u kojoj se priča odvija, vrememenu u kojemu se priča razvija, malim sitnim bljeskovima okusa i mirisa poslijeratne Italije, ali i lavine emocija koje u ovim knjigama ipak vode glavnu riječ. Nesvakidašnje drugačija, a opet toliko bliska, genijalna je prijateljica jedna od onih knjiških prijateljica koju nećete moći zaboraviti ni vi, ni vaša prijateljica kojoj knjigu poklonite.

7. Prijateljici koja je nakon trudnoće izgubila samopouzdanje

7.

darovala bih knjigu “Crno mlijeko” autorice Elif Safak koja na iznimno duhovit, ali i istovremeno satiričan ton pokazuje put svim onim “zalutalim” ženama i majkama koja se nakon poroda osjećaju same i neshvaćene proživljavajući na svoj način toliko tabuiziranu postporođajnu depresiju. Iako osobno još nisam postala majka moram priznati da sam čitajući ovu knigu, autorice koju volim i rado čitam, na trenutke zalutala u neke nove emocije pitajući se što je to što si svaka majka nikako (kada rodi) ne bi smjela dopustiti, i što je ono što je jednoj majci, a time i ženi nužno potrebno za njezino osobno samopouzdanje. Upoznavši autoričin unutarnji harem upoznala sam i svoj vlastiti koji mi je moram to priznati, na svoj poseban način pokazao put k osobi koju svakoga dana imam priliku iznova rađati – sebe, jer svaka žena, jednom kada postane majka ne prestaje biti ženom i to je ono najljepše što mi je ova knjiga tiho uzviknula.

8. Prijateljici koja voli dirljive autobiografske romane 

8.

darovala bih knjigu “Frida ili o boli” autorice Slavenke Drakulić knjigu koju sam osobno pročitala nekoliko puta i koja mi je svaki put kada sam je iznova čitala dala novu nadu, novu snagu i ljubav za život. Priča o Fridi jedna je od onih priča koja vas ogoli i dotakne do kostiju. Na trenutke, čitajući ovu knjigu pomislite kako je uopće moguće da je ovakva žena ikada postojala, dok trenutak kasnije shvatite da ne samo da je postojala već i postoji u svakoj onoj ženi koja je svoj život pretvorila u vlastitu magiju i vlastitu umjetnost. Žena inspiracija, Frida. Iako na koricama knjige piše da je ovo knjiga o boli, ja bih rekla da je ovo knjiga o transformaciji boli. Bijegu od boli, bijegu od stvarnosti koja je za neke žene na kraju ipak kada je osjete i premalo, i previše.

9. Prijateljici koja sumnja da se snovi mogu ostvariti

9.

darovala bih knjigu “Polarni san” putopisca Davora Rostuhara čovjeka kojeg bih bez problema mogla nazvati “čovjek inspiracija”, čovjeka koji je svojom životnom pričom pokazao i dokazao da je sve neMOGUĆE. Što moramo napraviti da bi ostvarili svoje snove? Moramo li poput Davora otići na sam kraj svijeta ili svoje putovanje ka ostvarenju vlastitih snova možemo započeti i u vlastitom dnevnom boravku? Ako vašoj dragoj prijateljici nedostaje motivacije, inspiracije i volje za život, ili ako je potajno dežurni skeptik u vašem društvu predlažem vam da joj poklonite ovu snovima ispunjenu knjigu, knjigu koja će je nesumnjivo pomaknuti s mjesta.

10. Prijateljici koja se previše opterećuje mišljenjima drugih ljudi

10.

darovala bih knjigu “Profinjeno umijeće stava jebe mi se” autora Mark Mansona jer će je na duhovit i zanimljiv način naučiti treba li i kome polagati svoje račune, i zašto se nikako ne bi trebala opterećivati mišljenjima drugih ljudi. Pišući kako se žargonski kaže “bez dlake na jeziku”, mladi autor Mark, ujedno i bloger u svojoj kako sam kaže “nelogičnoj” knjizi nudi zdravu dozu sirove istine koja svima koji je pročitaju može doći kao pravo osvježenje u moru knjiga koje prečesto ponavaljaju iste stvari. Ne uljepšavajući stvarnost, za moj ukus osobno (moram to spomenuti) pretjerano koristi izraz “jebe mi se” ova knjiga bi ipak mogla biti savršen poklon za sve nas ali i za sve naše prijateljice kojima je vrijeme da u Novoj godini nauče zašto je “jebe mi se” tajna formula kvalitetnog života.

p.s. dok ne zaboravim. Ako vam se kojim slučajem nije svidjela niti jedna knjiga s ovog gornjeg popisa (za što mislim da je nemoguće), evo još nekoliko preporuka knjiga koje bez problema možete pokloniti svojim prijateljicama ali i neprijateljicama. Mislim da se zovu “J..e li vas ego”, “Knjiga za divlju ženu” “Živi mi se” te “Sanjari i borci”. Proguglajte malo o tim knjigama, čula sam da nisu loše. Eto drage moje, nadam se da sam vam malo pomogla s odabirom.

Do novog pisanja, ostajte mi dobro. Vaša Ingrid.

0 Comments

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Oslobodi svoj um i uživaj u posebnim pogodnostima!

Iskoristi 10% popusta na e-knjigu "J..e li vas ego?" i 5% popusta na ostale knjige, koje ti stižu na adresu gdje god se nalaziš. Prijavi se na newsletter i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim ponudama. Ne propusti priliku za uštedu i inspiraciju!

Kod ti šaljem mailom odmah!

Pin It on Pinterest

Share This