#Like a girl – Gore od razuma ili vidi je kako smiješno trči

by srp 9, 2014Život0 comments

https://www.youtube.com/watch?v=XjJQBjWYDTs

Smiješne, slatke, umiljate, smotane…heh tako luckaste 🙂 

Sinoć sam naletjela, u punom radnom gasu, negdje između pranja poda i vađenja robe iz mašine za veš video koji me očarao. Učinio je neočekivano. Prije nego sam se dočepala laptopa morala sam završiti sa podom i rubljem. Svaka prava žena kućne poslove ne ostavlja za poslije.

Taj magični cyber svijet. Gomila sadržaja, reklama, priča, ljudi. Gomila (bez)vrijednog smeća koje na kraju uvijek uspijem prokrijumčariti preko svoje granice misli i utaboriti ih u muško-ženskim pričama koje pričam. Naučila sam se tražiti samo one srcu najzanimljivije. Na glavu se ne obazirem, imam dovoljno posla oko brige za svoje duge crne vlasi koje uvijek nekako neuredno padaju preko ramena, a i po podu koji opet na kraju ja perem. Glava mi ne služi samo za čašljanje ili bi trebala?

Eh…žene…

Bez problema me može kupiti svaki sladunjavi film ili video. Dovoljno je da mi probudi uspavale emocije, one koje pokušavam zatomiti, no dovraga i bez traga ne ide pa ne ide. Samo sam čovjek. Pardon žena. Razlika je golema.

Rodiš se kao žena. Nema natrag. Od trenutka kad te majka primi u naručje zna da ti život neće biti lak. Štoviše, muka će biti bezbroj, no ona se ipak smiješi jer je osjetila najljepši osjećaj na svijetu. Biti majka. Muškarci to ne mogu, ne opterećuju se time. Žive sa svojom muškosti u gaćama. Časno i ponosno.

No prije nego postaneš majka i osjetiš taj ‘the feeling’ moraš proći sve ‘kako si to mogla i pomisliti?’ faze i naučiti što žena smije a što NE smije činiti.

  • What does it mean to do something ‘ like a girl’?

Hajde trči kao cura npr. Smiješna si. Kako to trčiš? Pogledaj je. Ne mogu vjerovati svojim očima.

Žensko je trčanje oduvijek bilo (pre)smiješno. U oku promatrača odigrava se prava mala predstava u kojoj ženski likovi izazivaju groteskni smijeh i zabavu. No nije samo sa trčanjem tako. Puno se ženskih aktivnosti može doživjeti kao vjerni prikaz tragikomedije. Vožnja automobila, promjena puknute gume, mijenjanje žarulje ili biranje laminata etc…

  • We asked young girl the same question.

Kako su trčale djevojčice? Jeste li pogledali video? Ako niste učinite to sada. I nije samo stvar s trčanjem. Jeste li ikada svjedočili ženskoj tuči? To je zasigurno jedna od najurnebesnijih situacija koju možete pogledati a da nije filmska komedija.

Jel moguće da smo toliko smiješne samim time jer smo #like a girl?

Jel moguće da smo negdje putem izgubile svoju snagu i autentičnost i postale samo #like a girl?

Jel moguće da smo se natjerale biti #like a girl koju oni žele?

Smiješne, slatke, umiljate, smotane…heh tako luckaste. Djevojčicama trčanje nije smiješna stvar. Čak naprotiv, njihova su malena bića potpuno posvećena ozbiljnom trenutku i pokretima koje zahtijeva trčanje. One daju pravu sebe. Ne štede se. Nisu si smiješne niti smotane. Trče. Naprijed. Ne osvrću se.

Zašto mi to velike cure ne radimo?

  • When did doing something ‘like a girl’ become an insult?

Voljela bih da imam odgovor na to pitanje. Možda bi se tada lakše pomirila s činjenicom da sam ‘samo’ žena. Ovako se samo nadam da me neće gledati kada trčim. Ne dao Bog još kada trčim u štiklama. Zato izbjegavam takve situacije. Radije ću propustiti to nešto nego trčati u javnosti. Ne treba izazivati vraga.

Jel biti žena uvreda koju pokušavamo izbjeći gdje god stignemo? Zašto nas pokušavaju omalovažiti od malih nogu govoreći nam da to radimo kao žene, kao da je to najgora moguća stvar?  Zar u godinama u kojima pokušavamo pronaći sebe, svoj put, svoje samoostvarenje moramo slušati nekoga tko će nam reći da smo (ne)dovoljni jer smo #like a girl?

NE MORAMO! NE MORAMO! NE MORAMO!

Drage dame (i gospodo) jedinu osobu koju moramo slušati na tom putu je onu koju svakoga jutra zateknemo pred ogledalom u kupaoni. Bez ustručavanja, bez ulickavanja, bez lažne skromnosti i hihotanja.

  •   Let’s make #like a girl mean amazing things.

Imamo mi svoje trikove. Visoke štikle da budemo iznad svih problema. Crveni lak za sreću. Osmijeh za tuđe poglede. Pa u novi dan i nove pobjede! Žene smo, možemo sve!!!

PROMIJENIMO PRAVILA! BUDIMO ONO ŠTO JESMO!

THE ŽENE!!!

logo3

U nastavku vas podjećam na jedan stariji tekst ali isto tako aktualan s obzirom na današnji blog.

https://ingriddivkovic.com/2014/02/oda-zeni-2/

 

59399-Fight-Like-A-Girl

 

 

0 Comments

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Oslobodi svoj um i uživaj u posebnim pogodnostima!

Iskoristi 10% popusta na e-knjigu "J..e li vas ego?" i 5% popusta na ostale knjige, koje ti stižu na adresu gdje god se nalaziš. Prijavi se na newsletter i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim ponudama. Ne propusti priliku za uštedu i inspiraciju!

Kod ti šaljem mailom odmah!

Pin It on Pinterest

Share This