Ludilo zvano asocijativno pisanje

by lis 15, 2015kreativno pisanje0 comments

Dobar dan kreativci i ljubitelji pisane riječi. 🙂

Kada pišete, vi koji pišetedogađa li vam se da vam mozak tijekom pisanja jednostavno stane, kao da se zaključa? Meni se događa. Inspiracija ispari, napusti me sve ono što je za pisanje potrebno. Tada postanem nervozna, plaha. Ljuta na sebe, ljuta na cijeli svijet. I nerijetko se pitam šta mi je ovo dovraga trebalo, to pisanje. E upravo tada ne treba stati sa pisanjem. Naprotiv, svjesna sam da baš tada trebam nastaviti, samo u nešto drugačijem obliku. O čemu se radi saznajte u nastavku.

Danas sam se odlučila pokloniti vam tekst prof. Darka Tadića kojeg i sama redovito pratim, a koji govori o asocijativnom pisanju, o tome kako razbiti kreativnu blokadu s kojom se susrećemo kada pišemo, te kako razbiti tu blokadu i krenuti dalje.

Asocijativno pisanje

To nije onako kako inače pišeš. Bez pripreme, iz glave, itd. kao što većina početnika piše. Ovo je nešto sasvim drugo. Asocijativno, ili podsvesno pisanje, iz dubine mozga, je posebna tehnika koju pisci ponekad koriste. Da pročiste karburator, osveže mozak, i razbiju kreativnu blokadu. Svima se dešava, i to ne tako retko, da zapnu u pisanju, smuči im se život, mrze tastaturu, olovku, papir…sve što ima veze sa pisanjem. Napusti te muza i ode s drugim. Mrziš sebe i ceo svet. Alkohol ti je najbolji drug. i sl. Onda je vreme da otključaš svoj mozak. Vreme je za slobodno, asocijativno, ili – podsvesno pisanje. Razna imena za istu stvar. Suština je da pustiš da te tvoj kreativni vulkan izvrne ko čarapu. Rasturi na delove. A onda kad se sastaviš – budeš ko nov.

Veruj u sebe. Uvek je tako bilo. Sve počinje i završava se u – glavi.

Otključaj svoje tajne

Podsvesno pisanje je odlična tehnika kreativnog pisanja za stvaranje novih ideja. Ili, pretvaranje postojećih u konkretne tekstove. Esej, priču, roman.

Neki pisci koriste asocijativno pisanje da skiciraju, ili organizuju svoje romane. Drugi prosto uživaju u slobodnom pisanju, puštajući da im misli teku nesputano. Racio isključen, emocije u punom pogonu! Tada se gusenica pretvori u prelepog leptira. Raskoš u bojama. Zbrka i kovitlac reči. I pisanje izroni kao Feniks iz pepela.

Uzbudljivo zar ne? To je stvaranje. To je pisanje.

8 konkretnih načina da počneš

1. Pronađi neko usamljeno mesto, da te niko ne gnjavi, uzmi papir, olovku, ili otvori prazan dokument na spravi za pisanje.

2. Definiši cilj. Da li je to opšta tema pisanja i opuštanja, neki događaj, lik u priči?

3. Podesi unutrašnji ili spoljni tajmer na pet do deset minuta. Može i dvadeset, ako već imš iskustva u ovakvom pisanju.

4. Sad je vreme da isključiš mozak. Ključ za podsvesno pisanje je DA NE MISLIŠ UOPŠTE. Ili ne mnogo. Stavi olovku na papir, ili prste na tastaturu, i počni da pišeš što god ti padne na pamet. Pusti da ti reči samo teku iz glave.

5. Čak i ako ti je mozak potpuno prazan, pa uhvatiš sebe kako verglaš “nema ništa, nema ništa”, zapiši sve gluposti koje ti padnu na pamet.

6. Sva gramatička pravila baci kroz prozor. Tačke, zarezi, velika slova i to. To je mnogo zabavno. Kasnije ćeš imati dovoljno vremena da sve to doteraš u red i da…uživaš u čitanju onoga što si napisao.

7. Važno je da dok ovako pišeš, uopšte ne gubiš vreme na čitanje sopstvenih žvrljotina. Sve dok ne stigneš do kraja. Zapamti, ključ je da ne misliš mnogo.

8. Probaj da koristiš jednu jako korisnu tehniku, koju često koristim u mojim online radionicama pisanja, a zove se – mapiranje uma. Napiši svoju glavnu ideju na sredini papira, a onda mnoge manje ideje i idejica poveži linijama sa glavnom temom, i dobićeš neobično “drvo uma”, koje će ti pomoći da organizuješ svoje ideje u kvalitetno pisanje.

 

freewriting

Slika. Mapiranje uma.

Kako da tumačiš ovo ludilo?

Kada završiš sa ovim slobodnim, asocijativnim pisanjem i pospremanjem svog uma, šta sad? Možda ćeš da se razočaraš ako shvatiš da od tvog mahnitog škrabanja nema ničeg korisnog. Možda ćeš ovo morati da ponoviš više puta, dok se ne izrodi nešto vredno. Ili ćeš odjedanput pronaći neku reč, koja će pokrenuti čitav lavinu kreativnog pisanja. Lepota je u tome što se nikada ne zna. U svakom slučaju, ključ kod ove tehnike pisana i čišćenja uma – stalna vežba. Ja je redovno koristim kao neku vrstu rituala pripreme za pisanje, gde god i kad god: u kafiću, busu, plaži…kad god me uhvati potreba, ili kad ideje krenu da naviru a imam mogućnosti da se zombiram, dok me okolina čudno ne počne da gleda.

Kad pišeš slobodno, tada udaviš kritičara u sebi oslobodiš pisca u sebi. Samo se to i računa, zar ne?

tekst preuzet sa sajta www.kreativnopisanje.org

Ne znam kako vama ali meni se ovo asocijativno pisanje ne čini nimalo ludim. Čak naprotiv, ono je jedno od najzdravijih tehnika pisanja koje sam isprobala.

Ako niste pokušajte i vi!

Do sljedećeg kreativnog pisanja, puno ljubavi i pregršt inspiracije želi vam vaša Ingrid.

logo3

 

0 Comments

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Oslobodi svoj um i uživaj u posebnim pogodnostima!

Iskoristi 10% popusta na e-knjigu "J..e li vas ego?" i 5% popusta na ostale knjige, koje ti stižu na adresu gdje god se nalaziš. Prijavi se na newsletter i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim ponudama. Ne propusti priliku za uštedu i inspiraciju!

Kod ti šaljem mailom odmah!

Pin It on Pinterest

Share This