“Male laži”. S korica knjige na velike ekrane

by velj 22, 2017Život0 comments

Netko je jednom rekao: „Čak i štetna istina vrijedi više od korisne laži.“

Eh, da to barem imamo na umu onda kada treba, i da nas taj netko barem podsjeti na to u trenucima kada se uhvatimo u mreži malih sitnih laži, onih za koje mislimo da ne rade nikakvu štetu. I ne rade. Barem ne u trenutku kada nam se nađu na usnama, ali ipak rađati takve „male“ laži, donositi ih na svijet i rasti s njima, može i zna biti itekako pogubno. Ne samo za naš život, već i za život svih ljudi koji ga čine. Ali pitanje koje se nekako uvijek, i samo po sebi nameće kada su u pitanju laži jednostavno je a glasi – kako im se dovraga oduprijeti?

Sjećam se dana kada sam prvi put čula za roman australske spisateljice Liane Moriarty zvučnog naslova „Male laži“. Bilo je to potkraj 2015. godine. Dojmila me se realistična priča koja se krila iza korica, a koja u centar radnje i zbivanja stavila tri žene vrlo snažnih ličnosti, u kojima se bez ikakvih problema svi možemo pronaći. Uz to, dojmila me se sociološka ali i psihološka komponenta romana, taj vječiti prikaz borbe za vlastitu obitelj, ali i golu egzistenciju. Kada se govorilo o romanu, govorilo i to da svaka od žena u priči ima naizgled savršeno sređen život, ali kako to inače biva „mnoge se tajne kriju iza maske savršenstva.“ To se dakako i pokazalo. Istinitim. A pokazalo se istinitim i to da da bi knjiga jednog dana mogla izroditi i seriju.

Da, da. Svima vama koji još uvijek niste stigli uronili u ovaj dojmljivi roman, a već ste se zaintrigirali samom temom, s oduševljenjem otkrivam da su „Male laži“ dobile svoju ekraniziranu veziju u obliku serije kojoj se i sama jako radujem, i da je baš ovoga mjeseca došla na velika vrata i to u programu HBO-a. Nimalo ne sumnjam u količinu tajni, laži, intriga, bolnih i teških tema, nepravde, nerazumijevanja i netoleracije koje će se postepeno i sa puno stila otkrivati u najavljenoj seriji. Dojam će zasigurno biti još i jači jer iza glavnih likova triju majki i prijateljica, Madeline, Celeste i Jane stoje velike filmske zvijezde Reese Witherspoon, Nicole Kidman i Shailene Woodley.

16796981_10158378456025624_5952386675614359985_o

Miran primorski grad Monterey u Kaliforniji ugostit će ovu napetu priču, a osim Montereya priča će se odvijati i na atraktivnim lokacijama Kalifornije poput Carmela, Malibua, Los Angelesa, Culver Cityja, Pasadene i Altadene. Vrijedi spomenuti i to da seriju režira Jean – Marc Vallée, režiser “Dobrih dilera Dallasa”, a da je scenarist i tvorac serije poznati David E. Kelley – sedmerostruki dobitnik Emmyja za “Ally McBeal”, “Kućice u cvijeću”, “Pravda za sve”, “Zakon u Los Angelesu” i “Goliath”.

Po svemu sudeći, čini se da će nas ova intrigantna, i s puno emocija napisana priča s neizostavnom dozom humora u potpunosti osvojiti, te time uvesti u živote ispunjene lažima, a u konačnici i najgorim mogućim činom ubojstvom, te tako razbiti mit o savršenom braku, majčinstvu i prijateljstvu. Realistična, dojmljiva, izuzetno snažna. Pred nama je jedna od onih serija koju ćemo gledati s razumijevanjem, istovremeno klimajući glavom, jer kako je i sama autorica knjige na kraju rekla. „To se svakome može dogoditi“.

Može li zaista? Idemo otkrivati zajedno.

Serija se emitira ponedjeljkom u 20h na HBO kanalu, a isti dan već od jutra dostupna je na online video streaming usluzi www.HBOGO.hrZato, ukoliko ste kojim slučajem propustili prvu epizodu, možete je pogledati besplatno već sada i bez registracije na linku Big little lies.
Vrijeme je da saznamo vrijedi li štetna istina zaista više od korisne laži…

0 Comments

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Oslobodi svoj um i uživaj u posebnim pogodnostima!

Iskoristi 10% popusta na e-knjigu "J..e li vas ego?" i 5% popusta na ostale knjige, koje ti stižu na adresu gdje god se nalaziš. Prijavi se na newsletter i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim ponudama. Ne propusti priliku za uštedu i inspiraciju!

Kod ti šaljem mailom odmah!

Pin It on Pinterest

Share This