Erich Fromm – Može li ljubav pobijediti novac?

by ožu 18, 2014Život0 comments

‘Ljubav se priklanja na onu stranu na kojoj je novčanik.’ Je li zaista tako?

Fromm je pisao –  u svoje vrijeme, o ljubavi dakako , ali i o novcu…

Iako možda na prvi pogled naslov i nema izravnu vezu sa tekstom moja je intencija bila osuvremeniti tekst, staviti ga u kontekst današnjeg svijeta, pristupiti ljubavi na ‘stvaran‘ način, dati joj realnu dimenziju.

Zapravo, jedino što mi je bilo bitno je dobiti odgovor na pitanje… može li ljubav pobijediti novac u ovom novcem opsjednutom svijetu?

Od ‘Umijeća ljubavi’, ‘Imati ili biti’, ‘Bijega od slobode’ pa sve do ‘S onu stranu okova iluzije’ ovaj mi je autor još uvijek bogata riznica inspiracije u koju s vremena na vrijeme zavučem ruku, i začudim se suvremenošću svake pojedinačne misli i životnog stava.

Ukoliko još uvijek niste svakako pročitajte njegovu knjigu ‘Umijeće ljubavi’, oduševit ćete se.

U nastavku slijede autorove misli…

‘Nema gotovo nijedne aktivnosti, ili poduhvata, koji, kao ljubav, započinju s tako velikim nadama i očekivanjima, a koji se ipak tako redovno izjalovljuju.

Ako dvoje ljudi koji su bili stranci, kao što svi mi jesmo, iznenada dopustе da se zid između njih sruši, osjete bliskost, sjedinjenost, taj trenutak sjedinjenja jedan je od najblaženijih, najuzbudljivijih doživljaja u životu.

Šta jedna osoba daje drugoj? Ona daje od sebe, od najskupocjenijeg što ima, ona daje od svog života. To ne znači nužno da ona žrtvuje svoj život za drugu osobu — već da joj daje od onoga što u njoj živi; ona joj daje svoje radosti, svog interesa, razumijevanja, znanja, humora, žalosti — sve izraze i manifestacije onoga što u njoj živi.

Ako čovjek voli samo jednu osobu, a ravnodušan je prema svim drugima, njegova ljubav nije ljubav već simbiotska vezanost, ili uvećani egoizam.

Erotska ljubav, ako je doista ljubav, pretpostavlja jedno: da ljubim iz suštine svoga bića, i da doživljujem drugu osobu u suštini njegova ili njezina bića. U biti, sva su ljudska bića identična. Svi smo mi dio Jednog; mi smo Jedno. Ako je tome tako, ne bi smjelo biti važno koga volimo. Ljubav treba da bude suštinski čin volje, čin odluke da potpuno posvetim svoj život životu druge osobe.

Voljeti nekoga nije samo jako osjećanje — ono je odluka, sud, obećanje. Kad bi ljubav bila samo osjećaj, ne bi postojao razlog za obećanje da ćemo se voljeti zauvijek. Osjećaj se rađa i može da umre. Kako mogu prosuditi da će on postojati zauvijek ako moj čin ne uključuje prosuđivanje i odluku?

Ljubav nije biznis, zato prestani biti proračunat(a) u ljubavi’

Erich Fromm

I za kraj pogledajte video u nastavku ‘How money changes people

Vjerujem da ćete nakon njega imati što za reći ili prokomentirati… a to slobodno možete učiniti i na dnu bloga.

I – tko je pobjednik dana?!

 

http://www.youtube.com/watch?v=VnfbE_4MlGk

 

0 Comments

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Oslobodi svoj um i uživaj u posebnim pogodnostima!

Iskoristi 10% popusta na e-knjigu "J..e li vas ego?" i 5% popusta na ostale knjige, koje ti stižu na adresu gdje god se nalaziš. Prijavi se na newsletter i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim ponudama. Ne propusti priliku za uštedu i inspiraciju!

Kod ti šaljem mailom odmah!

Pin It on Pinterest

Share This