“Okreni novu stranicu” – humana inicijativa koja ljudima vraća izgubljenu nadu

by tra 2, 2017Život0 comments

Kada sam prvi put, iz usta moje drage prijateljice i suradnice Alis Marić čula za ovu hvale vrijednu akciju koju je sama osmislila i organizirala moram priznati da sam bila zatečena i da nisam znala što očekivati od nje. Nije dugo prošlo kada sam Alis sasvim otvoreno pitala što želi poručiti društvu ovom akcijom i koja je njezina namjera, a ona iskrena i otvorena kakva je brzo mi je odgovorila

„Želim svima poručiti kako i kad misle da im je najteže, mogu promijeniti svoj život te da im u tome mogu pomoći knjige bez obzira gdje se nalaze. Tu je valjda mislila na zatvorske ćelije u koje smo i zajedno „zalutale“ prošloga tjedna. Nastavila je, knjige su dostupne, iscjeljuju i lako mijenjaju život. Nakon što su iz temelja promijenile moj, odlučila sam i druge uvjeriti u moć pisane riječi.”

Inicijativa “Okreni novu stranicu”, inicijativa je kojom je zatvorskoj knjižnici u Remetincu Alis darovala 120 najnovijih naslova hrvatskih izdavača, te organizirala motivacijsku večer kojoj je bio cilj potaknuti zatvorenike da čitaju knjige te kontinuirano rade na izgradnji bolje verzije sebe. No zašto baš zatvor zanimalo je ne samo mene već i mnoge druge, i evo što nam je odgovorila Alis.

Na ideju da opremim knjižnice zatvora u Hrvatskoj došla sam nakon što se jedan naš poznanik „našao“ u zatvoru. Knjige ga u životu nisu zanimale. Nije čitao. Ali tamo je odjednom imao pregršt vremena. Došla sam na ideju da mu šaljemo knjige. Po mom izboru. Poruka, nakon prve pošiljke je bila – „hoću još“. Tako je krenula opskrba, tako je  „iskrsnula“ ideja. Počela sam zamišljati zatvore, što ljudi tamo rade i koliko vremena imaju.

No na tome Alis nije planirala stati ( i nije!), njezina je namjera bila jasna i iznad svega vrlo humana. Cilj joj je bio redovito, svakoga mjeseca, posjećivati zatvor i tamo održavati predavanja za koja tvrdi da mogu promijeniti život zatvorenicima i da im knjige u tome itekako mogu pomoći. Alisin prvi gost bio je izvanredan čovjek i isto toliko izvanredan autor dr. ekonomije Kenan Crnkić, predavač na Websteru u Beču i autor dviju uspješnica Pazi kojeg vuka hraniš i 7 tajni uspjeha kojeg sam imala priliku i sama upoznati.

Nakon Kenana Alis je odlučila ugostiti mene, na što sam iskrena da vam budem bila vrlo skeptična i u strahu jer do sada nisam imala priliku govoriti pred takvom publikom (naučila sam na žene priznajem!) no kakva jesam, i uvijek otvorena za izazove i nova iskustva , prihvatila sam poziv i tako smo prošloga tjedna posjetile Remetinec. Ono na što smo se obje ugodno iznenadile jest da smo tijekom sat vremena našeg predavanja imale punu pažnju “publike”. Svi su zadubljeno slušali, bilo je spontanog pljeska i na kraju su se mnogi vrlo rado uključili u raspravu. Nevjerojatno kakva su dobra pitanja pljuštala. Kada gostujemo bilo gdje drugdje (a imamo puno iskustva) ne dobivamo tako lako inspirativna i zanimljiva pitanja.

17492725_767228243453142_8809514089492504669_o

Napomenula bih kako je jedan od kažnjenika napisao pjesmu za Alis, a drugi je meni preporučio pjesmu od Remi „Etikete“ koju inače i sama obožavam. Šta reći osim da smo obje vrlo dirnute posjetom ovoj ustanovi koju ne prati dobra reputacija i u kojoj nažalost završavaju mnogi “poznati” Hrvati . No kako je ovo ipak inicijativa koja ljudima vraća izgubljenu nadu reći samo još jednom HVALA. I u svoje i u Alisino ime. Time ne smijem zaboraviti uputiti zahvale ravnatelju i koordinatoru Mirku na prijemu i odličnoj organizaciji.

17632273_767228326786467_5594723730496429635_o

Sljedeći gosti i predavači bit će moji dragi kolege Ivana Plechinger, Bruno Šimleša, Lari Mari te Lea Brezar… Ni najmanje ne sumnjam da će i njima kao i meni biti vrlo zanimljivo i prije svega izrazito duboko životno iskustvo koje nas uči kako nikada nije kasno za novi početak.

0 Comments

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Oslobodi svoj um i uživaj u posebnim pogodnostima!

Iskoristi 10% popusta na e-knjigu "J..e li vas ego?" i 5% popusta na ostale knjige, koje ti stižu na adresu gdje god se nalaziš. Prijavi se na newsletter i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim ponudama. Ne propusti priliku za uštedu i inspiraciju!

Kod ti šaljem mailom odmah!

Pin It on Pinterest

Share This