Velika magija – knjiga koja otvara nova vrata kreativnosti

by stu 21, 2016kreativno pisanje, Život0 comments

„Nikada nisam magistrirala pisanje. Zapravo ništa nisam magistrirala. Diplomirala sam političke znanosti na sveučilištu New York (jer nešto morate završiti) i još mi je drago što sam dobila izvrsno, staromodno, opsežno obrazovanje u humnističkim znanostima. Iako sam oduvijek znala da želim biti spisateljica i iako sa odslušala nekoliko kolegija o pisanju, kada sam završila studij na njujorškom sveučilištu odlučila sam da ne želim ići na magisterij iz kreativnog pisanja. Nisam vjerovala da bih u predavaonici s još petnaest drugih autora koji pokušavaju naći svoj vlastiti glas, ja uspjela pronaći svoj.“

Da volim Elizabeth Gilbert i da se pronalazim u svim njezinim knjigama nije tajna, no tajna je to da sam se u ovu (a to je ujedno i njezina posljednja knjiga) zaljubila i prije nego sam je i krenula čitati. Ne događa mi se to tako često, zapravo ne događa mi se nikada. No, s ovom knjigom, kao da sam predosjećala da će mi riječi koja se otkrivaju na svakoj njezinoj tintom utisnutoj stranici biti melem za dušu i da će mi u isto vrijeme biti i odgovor na sva pitanja koja poput malog balona lete mojim mislima. I zaista. Odgovori su, svi do jednog zadovoljeni a neka nova, mahom znatiželjna pitanja su postavljena. Nikad odmora radoznalom djetetu u meni …

Na koricama knjige piše da je više od 12 milijuna ljudi (uključujući i mene) pogledalo govor Elizabeth Gilbert s TED konferencije o životu ispunjenom svrhom i kreativnošću. A knjiga o kojoj vam danas pišem nastala je zahvaljujući upravo tom govoru. Ukoliko se smatrate stvarateljem i ukoliko ste svakodnevno u kreativnom provesu stvaranja i dijeljenja onda znate koliko je blokada, strahova i skrivenih slabosti u svakom danu, da ne kažem trenutku i koliko je važno s tim strahovima i slabostima ostati priseban. Zaključujete, govor svakako vrijedi pogledati no knjigu svakako morate pročitati. Zašto morate? Jednostavno zato jer je divna (uz to i vrlo pitka za čitanje) i zato jer će vam otkriti jedan potpuno novi svijet ispunjen magijom i kreativnošću.

A o čemu točno govori knjiga i koje su njezine poruke? Ako ćemo suditi po naslovu knjige onda zaključujemo da knjiga govori o magiji (a to je trenutak kada napokon odbacimo strah i ozbiljnost i počnemo živjeti svojim potpunijim i razigranijim životom), no ja bih ipak rekla da je ova knjiga puno više od trenutka magije. Ona je čarobna ali je isto tako i stvarna, i opipljiva, i vrlo realistična i pragmatična i ono što je najbitnije, vrlo lako nam pomaže da i sami usvojimo stavove i navike koji vode do kreativnijeg a time i sretnijeg života.

Velika magija govori o hrabrosti, očaranosti, dopuštenju, ustrajnosti, povjerenju i božanstvu, a to su ujedno i naslovi odlomaka u ovoj sjajnoj knjizi. Svaki od odlomaka ima svoju poruku, a ono što mi se posebno sviđa je optimističan i vrlo ohrabrujući ton koji autorica koristi pri svom pripovijedanju. Njezine su riječi na trenutke duhovite i ironične a ipak vrlo duboke i duhovne.

I iako autorica kroz cijelu knjigu priča svoju priču (otkiva svoj put spisateljske karijere i kako su nastale sve njezine knjige) ona se ipak obraća čitatelju i ohrabruje ga u naumu da i sam zakorači u kreativni život. „Vi u sebi nosite skriveno blago, izuzetno blago kao i ja sama, kao i svi oko nas. Da bismo to blago iznijeli na svjetlost dana moramo se potruditi, imati vjere, suredotočiti sem biti hrabri i predani. A sat otkucava, svijet se okreće i jednostavno više nemamo vremena da bismo razmišljali u uskim granima. Imate li hrabrosti na svjetlost dana iznijeti dragocjenosti skrivene u vlastitoj nutrini?“

Autorica na kraju knjige vedro zaključuje:

„Kreativnost i jest i nije sveta. Ono što stvaramo iznimno je bitno, a ujedno i nije. Mučimo se u osamljenosti i društvo nam prave duhovi. Užasnuti smo i hrabri. Umjetnost je težak zadatak i prekrasna poslastica. Ako u svojoj duši imate mjesta da obuhvatite sve ove paradokse obećajem vam da možete stvoriti sve što poželite. Stoga se sada smirite i vratite poslu, može? Ako već imate dovoljno hrabrosti da dragulje skrivene u sebi iznesete na svjetlost dana, sjajno. Vjerojatno već radite neke zanimljive stvari u životu i ova vam knjiga nije ni potrebna. Samo naprijed. Ali ako nemate hrabrosti pokušajte je malo skupiti. Jer kreativni je život pun hrabrih. I u kreativnom življenju uvijek je prisutna i velika magija. ”

Može Elizabert. Klimam glavom i nadodajem držeći u rukama veliku magiju, magija dolazi kada napokon shvatimo da smo dovoljno dobri.

Uz ugodno čitanje ove divne knjige želim vam još puno kreativnih izazova. Jer kako i sama Elizabeth kaže „A to se događa samo zbog odluke da svoje povjerenje poklonim ljubavi.“

 

0 Comments

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Oslobodi svoj um i uživaj u posebnim pogodnostima!

Iskoristi 10% popusta na e-knjigu "J..e li vas ego?" i 5% popusta na ostale knjige, koje ti stižu na adresu gdje god se nalaziš. Prijavi se na newsletter i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim ponudama. Ne propusti priliku za uštedu i inspiraciju!

Kod ti šaljem mailom odmah!

Pin It on Pinterest

Share This