Yoga. Mir koji nema cijenu

by ožu 23, 2015Život0 comments

https://www.youtube.com/watch?v=vYjhNldnOqY

Koliko vrijedi tvoj unutarnji mir?

Ljudi često znaju reći da mir u kući dolazi kada su podmireni svi računi, kada su djeca uspavana, roba ispeglana, kada je kuća čista i mirisna, kada se utiša sva buka vanjskoga svijeta i kada se nađemo u zagrljaju voljenog bića. Jednom rječju, kada sve štima. Da, ima tu istine. Da se ne lažemo. Ali ima i laži. Laži koje se kriju iza vela svakodnevice koja nikog živog ne ostavlja ravnodušnim.

Jer uvijek nešto, bez obzira koliko maleno ili veliko bilo – ne štima. I to nešto što ne štima odaziva se na ime – život. Mir prema tome dolazi kada obje strane odluče živjeti život, a ne iluziju. Kada umjesto hranjenja ega odluče hraniti svoj duh, svoje tijelo. Jer glava možda i ne pamti ali vjerujete mi, tijelo pamti sve.

Trči, traži, čekaj, stani, šuti, broji, klepaj, važi, moli, voli, jedi, lezi, ustani, … i tako u krug.

Krije li čaša vina na kraju radnoga dana gutljaj utjehe i mira i je li uopće pravedno prema nama samima tražiti zasluženi mir tek na kraju a ne recimo – na početku? Zagrljaji uzmimo za primjer, dođu i na početku i na kraju susreta starih ljubavnika, zašto onda ne bi unutarnji mir? Gle čuda, naborali se kilometri u našim nogama a mi i dalje trčimo za stvarima kojima je suđeno da nam izmiču i bježe.

Priznajem, bilo je perioda u mom životu kada sam voljela trčati. Nesuvislo bacati noge ispred sebe, zamahivati i proturječiti vjetru. Ali vjetar je bio uvijek jači, otporniji na nemire. Zato sam valjda i odustala od trčanja. Valjalo je potražiti mir.

Mir u ženi, mir u kući

Lako tebi, ti živiš sa osobnim trenerom.‘ jedna je od rečenica koja svatko toliko padne sa nečijih usana ravno meni u lice.‘Da. I? Što to znači, da sam po nekom svemirskom naputku i ja osobni trener ili misliš da on trenira za mene?’

Činjenica jest ta da ukoliko kraj sebe imate nekoga da vas motivira i pokreće stvari idu puno lakše ali to ne znači da idu same od sebe. Nitko vas neće pokrenuti ako ne pokrenete sami sebe. Čak i kad je riječ o osobi koja vas voli najviše na svijetu.Čak naprotiv. Netko tko vas voli, poštuje i cijeni ukazat će vam (bez imalo zadrške!) na vaše nemire, podsjetit će vas koliko je bitno da imate nešto svoje, nešto u čemu uživa vaša duša ali i vaše tijelo.

Moje tijelo, moj izbor. Želiš mir u kući jel tako?!

Njemu sam tako ostavila cijelu paletu kondicijski i životinjski napornih treninga. Njemu sam ostavila brzinu, jačinu, eksplozivnost, snagu, težinu…

A sebi? Sebi sam ostavila ono najbolje –  yogu. Mir, tišinu, dubinu, spokoj, fleksibilnost, gipkost, nepokolebljivost, izdržljivost, energiju, ljepotu, bivanje sa sobom. Sebi sam uzela sat vremena mene. Sat vremena radosti.

Dajem hrpu nemira za komad mira

I eto. Već neko vrijeme živim u miru. U miru sa samom sobom. Tu je bitku, teška srca priznajem bilo najteže dobiti.

Od sad se bitkama unaprijed veselim. 🙂

Dragi moji. U današnjem vremenu, napraviti najbolji mogući izbor za sebe bilo da se radi o poslu ili tipu tjelovježbe jednako je dobitku na lotu. Osim nevjerojatne lucidnosti koja je potrebna da u gomili svega i svačega nađemo nešto što je najbolje (ne za mamu, susjedu ili susjeda, partnera ili društvo) nego za sebe – jedino i jedino za sebe!; potrebno je i to da s tim izborom budemo sretni. Ispunjeni, da nas taj izbor svakodnevno podsjeća da smo slobodna i duhovna bića, bića emocija, a ne logike.

 Yoga.

Moj izbor.

10649927_10204262327253903_6596398952679681833_n

O svim dobrobitima koje donosi yoga predlažem vam članak Dobrobiti-yoge doktora Timothy McCalla koji je 2002. godine otputovao u Indiju u potragu za yogom.

Evo prave inspiracije! Pa tko želi neka krene. Ne morate otići u Indiju, dovoljno je da krenete s yogom u svom dnevnom boravku.

Samo hrabro naprijed. Moju podršku i ljubav imate 🙂

 

0 Comments

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Oslobodi svoj um i uživaj u posebnim pogodnostima!

Iskoristi 10% popusta na e-knjigu "J..e li vas ego?" i 5% popusta na ostale knjige, koje ti stižu na adresu gdje god se nalaziš. Prijavi se na newsletter i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim ponudama. Ne propusti priliku za uštedu i inspiraciju!

Kod ti šaljem mailom odmah!

Pin It on Pinterest

Share This