Zašto sam napisala knjigu za Divlju ženu?

by srp 15, 2016kreativno pisanje, Život0 comments

Ingrid, zašto ste napisali knjigu za Divlju ženu?

Zašto? Dopustite mi da vam kažem zašto!

Zato što sam toliko puta bila bila tužna i obeshrabrena.

Zato što sam toliko puta posumnjala u sebe.

Zato što sam osjetila zavist na svojoj koži, prijeke poglede i ljubomoru.

Zato što sam bila povrijeđena i izdana.

Zato što je bilo trenutaka kada sam poželjela odustati i poslati sve dovraga.

Zato što sam nekoliko puta odglumila sreću, a u sebi plakala i tiho jecala.

Zato što sam jednom navukla masku licemjerja.

I masku samodopadnosti.

Zato što sam prevarila. I bila prevarena.

Zato što sam voljela. I bila nevoljena.

Zato što sam ostavila. I bila ostavljena.

I zato što sam se toliko puta smijala do suza.

Ali i plakala od sreće.

Zato što sam bila djetinjasta i razigrana.

Zato što sam idealizirala i maštala.

Zato što sam uzimala i gubila putem.

Zato što sam voljela, onako iskreno, bez računice.

Zato što sam bila zaljubljena do ušiju.

I razapeta između dvije vatre, između srca i glave.

Eto zato sam napisala Divlju ženu.

divlja ženaAko vas zanima kako je nastala moja druga knjiga i kada sam je napisala reći ću vam, ne skivam ništa …Nakon gospodina Ega, svih turobnih i teških životnih situacija, na scenu života odlučila je stupiti ona, Divlja žena, vesela i strastvena, plaha i neobuzdana. Ona koju možda niste očekivali, ali koja je odlučila doći, tiho i polako, poput vučice, na vršcima prstiju. Došla je podsjetiti nas tko smo bile, tko smo sada i tko ćemo tek biti. To je Divlja žena. A zašto je Divlja pitaju me mnogi. Pa zar postoji razlog za divljinu, za slobodu, za let? Zar postoji razlog za život izvan nametnutih nam pravila, okvira, etiketa? Zar nam treba ikakav razlog za divlji život, i to onaj u punom smislu riječi? Eto tako nekako je nastala. U vremenu mog života izvan Hrvatske, na dalekim Tenerifima, izvan svega poznatog i nametnutog. U vremenu kada sam otkrivala novu zemlju, novu kulturu, novi jezik, nove ljude, ali i novu sebe.


Znala sam da će me netko pitati kako muškarci reagiraju na Divlju ženu. Pa evo odgovora. Nedavno sam primila poruku jednog divnog mladog čovjeka koji mi je napisao: „Nevjerojatno je koliko riječi iz ove knjige mogu povezati sa svojim životom. Iako sam muško i imam 20 godina, neke stvari postanu jasnije nakon čitanja. U knjizi piše povrijeđena i izdana, čitao sam to kao povrijeđen i izdan. Pokušao sam neke riječi prebaciti u muški rod, ma da to nije ni bitno. Bitno je da je knjiga puna istine, sigurnosti i hrabrosti.D.M. Mislim da ove riječi govore same za sebe.


Čitam vaše sljedeće pitanje, piše: “Ingrid, poetske slike divlje žene su inspirativne, savjetodavne i usmjerene na razvoj i asertivnost. Divlja žena je časna, ali i zna kako se izboriti za sebe. Koji su odnosi suvremene žene danas više u krizi – odnosi s drugim ženama ili odnosi s muškarcima?” Divna pitanja, hvala vam. Sviđa mi se ovo Divlja žena je časna, ali i zna kako se izboriti za sebe.  Upravo tako, poetske slike divlje žene su inspirativne, no ne bih rekla i savjetodavne jer ja ovom knjigom ne želim savjetovati, a još manje progovarati iz pozicije autoriteta. Ja ovom knjigom želim shvatiti ženu, dati joj podršku, pružiti utjehu. Iz tog je razloga moja knjiga i nazvana knjigom utjehe i knjigom ljubavi, a ne nekim self-help vodičem putem kojeg ćete postati Divlja žena. I kako ste rekli, Divlja žena je časna, ali i zna kako se izboriti za sebe. Nažalost, danas je puno onih koji se bore protiv drugih ljudi ne znajući da je ta borba vječna. Primjerice, danas je sve nekako u krajnosti. Žene su ili u savezništvu s drugim ženama ili pak u suparništvu. Mnogi su odnosi narušeni upravo zbog toga jer se bojimo da će nam netko drugi oteti ono što je po našem mišljenju naše. A činjenica jest da nam ništa ne pripada osim nas samih. Kada bismo barem malo više branili duh kao što branimo materijalne stvari. E na to ukazuje Divlja žena. Na obranu koja dolazi iznutra, a ne izvana.


“Divno je biti Ingrid Divković danas.” Čitam ovo pitanje i vlakovi misli prolaze kroz glavu. Čitam dalje. “Što je Ingrid dovelo do toga i što je čini onom ženom koja je danas, koje su njene strasti i najveće ljubavi?” Kako to divno zvuči. „Divno je biti Ingrid Divković danas.“ Ali znate, trebalo je biti i Ingrid Divković jučer. Kada ništa od ovoga nije postojalo. Odnosno postojalo je, ali nije bilo stvarno, opipljivo niti materijalizirano. Kada je sve obitavalo samo u mojim mislima, željama i snovima. Kada je sve bilo teško, slijepo i mračno. Meni je eto to bitno. Da znam tko sam bila jučer, u neprospavanim noćima, istina takve noći još uvijek postoje, u teškim danima kada nitko nije znao tko sam, šta radim niti je ikoga bilo i briga za to. Kada sam kucala, a vrata se nisu otvarala. Kada sam pisala, a nitko nije čitao. Kada sam davala, a nitko nije primao. Eto, to me dovelo do ovoga što sam danas. Predanost, rad, strpljenje, vjera, strast, ljubav. Desna polutka sanjara i lijeva polutka borca. A jedna žena. To je ono što ja jesam. I od čega ne bježim. Niti danas, niti ikada. A moje najveće ljubavi? Njih dvoje. Knjige. More. Putovanja. (Život. Do maksimuma, ne o koncu.)


I evo me. Na svom riječkom korzu. Ponovno. Nakon godinu dana izbivanja. Pod ruku s onom koja poput mene ćuti divljinu. U haljininama koje je skorila još jedna divna žena. Andrea Anić Dokmanović. Hvala ti Andrea. I eto, to je ta priča. O Divljoj ženi. O svakoj ženi. 

Ali i ja

 

Ovo je vrijeme kojem nedostaje istine i sigurnosti. Ovo je vrijeme kojem očajnički nedostaje Divljih žena. Hrabrih, odlučnih, nepopustljivih. Ali, nježnih. Zbog toga i odlučih doći. Podučiti te. Podsjetiti te tko si. Jer nijedna žena se ne bi trebala sramiti svog pokušaja da bude svoja i drugačija, da bude autentična. Da pokloni svijetu, kroz sebe i svoj rad, dio njegova izgubljenog srca. To je zadaća Divlje žene. To je TVOJA zadaća.

* citiran dio razgovora: Sandra Pocrnić Mlakar, ulomci iz časopisa Sensa, novinarka Karmen Miletić i ulomci iz knjige za Divlju ženu

0 Comments

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Oslobodi svoj um i uživaj u posebnim pogodnostima!

Iskoristi 10% popusta na e-knjigu "J..e li vas ego?" i 5% popusta na ostale knjige, koje ti stižu na adresu gdje god se nalaziš. Prijavi se na newsletter i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim ponudama. Ne propusti priliku za uštedu i inspiraciju!

Kod ti šaljem mailom odmah!

Pin It on Pinterest

Share This