Želim živjeti u aktivnoj zoni, a ti?

by svi 8, 2016Život0 comments

Da se riječ aktivna počela itekako krivo shvaćati shvatila sam prije nekog vremena kada sam jednu svoju čitateljicu nakon što mi je napisala da već dugo osjeća kreativnu blokadu (i mogu li joj pomoći po tom pitanju) upitala,  „ Naravno da mogu, no najprije mi reci jesi li aktivna?“ njezin je odgovor ubrzo stigao. „Jesam, ali ne koliko i vi.“ Nisam shvatila što je htjela reći zato sam joj postavila konkretnije pitanje, „ Mislim na to jesi li aktivna? Vježbaš li i krećeš li se dovoljno?“ Odgovor je brzo stigao. „ Aha, na to mislite. Mislila sam da mislite na facebook. Neću vam lagati. Ne vježbam. Nemam baš vremena a ni volje…“ Najprije sam se zamislila nad njezinim riječima, jer ipak je bilo riječ o dvadesetogodišnjoj djevojci, a onda joj bez zadrške odgovorila „ E pa u tome leži problem tvoje kreativne blokade. Preaktivna si na facebooku, a nedovoljno aktivna u prirodi.“

Izgovorivši te riječi upalila mi se lampica i to ona crvena, za alarm. Pomislila sam da, upravo je to razlog čudne energije koja je zavladala među ljudima. Preplavljeni smo lošim osjećajima poput kronične apatije, nezadovoljstva, anksioznosti, pa čak i depresije, i takvi osjećaji sve više i više zahvaćaju mlade ljude. Čak i one koji imaju naizgled sređen život. I upravo su oni razlog zašto smo toliko umorni, ljuti, bezvoljni, rastreseni … Online u virtualnom svijetu često postaje offline za realni svijet što po mom mišljenju nikako nije dobro.

Biti aktivan na facebooku ne znači biti i aktivan u životu. To sam osjetila i na svojoj koži. Provodeći i do nekoliko sati online osjetila sam kako mi energija sve brže i brže pada, kako postajem nervozna i plaha, reklo bi se pucam na sitnicu. Mislila sam da je moja dužnost (prema čitateljima) biti non-stop online, no to dakako nije istina. Moja je dužnost, kao i vaša također, prvenstveno biti zdrava a potom sve ostalo.

Iz toga vam razloga želim pokazati kako izgleda moj offline svijet koji osim mnoštva drugih stvari uključuje i trening u aktivnim zonama, a koje su posvećene vježbanju na otvorenom. S obzirom da trenutno živim na Tenerifima vježbam u mjestu u kojem živim – Parque de la Reina. Moram biti iskrena i reći da je park koji vidite na slici u većini slučajeva poluprazan ili prazan što svjedoči tome da Španjolci ne vježbaju/ne vole vježbati. Većina otočana je pretila, naročito žene, a i djeca na ulici nerijetko umjesto lopte u rukama drže mobitel. No moram reći i to da je život na otoku specifičan, savršena klima dozvoljava da se ljudi ovdje kupaju tijekom cijele godine i da većinu vremena provode na otvorenom, tako da donekle shvaćam zašto su na otoku aktivne zone zapravo neaktivne. No bitno je to da aktivne zone postoje i da su besplatne i dostupne svima.

20160503_155230_resized

20160503_154945_resized

20160503_154809_resized

20160503_154226_resized

20160503_154405_resized

A što je sa vježbanjem na otvorenom i aktivnim zonama u Hrvatskoj?

E pa čini se da su Hrvati postali svjesniji oko toga koliko je zdrav način života i fizičko kretanje bitno, a tome u prilog ide i višegodišnji Coca-Colin hvalevrijedan projekt Pokret za radost koji ne samo da podržava aktivno bavljenje fizičkom aktivnošću, već i potiče na isto. U okviru ovogodišnjeg izdanja spomenutog projekta , Coca-Cola u Hrvatskoj započinje s izgradnjom aktivnih zona diljem Hrvatske. To znači postavljanje besplatnih sprava za vježbanje, a kojima se mogu koristiti svi zainteresirani za aktivan život i vježbanje na otvorenome. Reći ću samo – palac gore! Mislim da je ovo izuzetno vrijedna akcija i da je moramo itekako podržati. A možemo vrlo jednostavno. O tome koji će gradovi dobiti vježbališta na otvorenome odlučujemo mi, sami građani, na način da glasujemo za svoj grad na stranici pokretzaradost od 15. travnja pa sve do 1. lipnja 2016. Idemo klik-klik za radostan pokret! 🙂

Kako je rekao moj kolega blogger Matt Marenic u svom blogu coca cola aktivne zone„ …uz ovo sve treba dodati da vježbanjem vani možeš motivirati nekoga da počne razmišljati zdravije pa ti se ta osoba i pridruži u vježbanju. To je ujedno i najveća vrijednost cijelog ovog projekta, da se motivira ljude da počnu razmišljati što je dobro za njih i njihovo zdravlje. Vidimo se u aktivnim zonama! “Upravo tako, vidimo se u aktivnim zonama!

A za kraj, nadodat ću i to da je djevojka s početka priče počela redovito vježbati i da smo skupa otklonile njezine kreativne blokade. A kako drugačije nego pozitivnim stavom, osmijehom i dakako s pokojom kapi znoja na čelu i dlanovima.

Do nekog novog radosnog pokreta,

Adios! Vaša Ingrid.

20160503_155249_HDR_resized

Ovaj tekst je dio projekta Coca-Cola Bloggers Network Adria 

 

0 Comments

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Oslobodi svoj um i uživaj u posebnim pogodnostima!

Iskoristi 10% popusta na e-knjigu "J..e li vas ego?" i 5% popusta na ostale knjige, koje ti stižu na adresu gdje god se nalaziš. Prijavi se na newsletter i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim ponudama. Ne propusti priliku za uštedu i inspiraciju!

Kod ti šaljem mailom odmah!

Pin It on Pinterest

Share This